Liefdesroep

De wereld verandert niet door
meningen, maar door voorbeelden.
Paulo Coelho

Liefdesbang kent iedereen zo’n beetje: een dapper geschreven boek over relaties in alle opzichten. Ik viel echter voor het woord Liefdesroep, het tweede boek van Hannah Cuppens, en begon te lezen. De nacht door, want ik kon niet meer stoppen. Dit boek past exact bij mijn missie: het leven ten volste leven. Natuurlijk niet toevallig, dit. Wel heerlijk om bevestiging te krijgen, soms wat troost of woorden te lezen die ik nog zocht, waardoor mijn proces helder als glas werd. 

Het boek heeft veel gelijkenissen met mijn eigen boek. Ook hier wordt stapsgewijs toegewerkt naar het uitvoeren van je droom, niet alleen maar er veilig van blijven dromen. Of, zoals Hannah het zo wijs verwoordt: ‘ Als.. dan… is een projectie in de toekomst om iets in het nu te vermijden.’ Ware woorden die diep doordringen en me doen besluiten de ‘als-dannen’ uit mijn vocabulaire te schrappen.

Net als in mijn boek stelt Hannah de lezer een aantal -soms confronterende- vragen. Zou je de tijd nemen om er eens voor gaan zitten (en dit is voor mij echt prioritijd), er over mijmeren en de vragen eerlijk beantwoorden, dan maak je het verhaal al schrijvende helder voor jezelf. En daarna kun je kiezen: blijf ik comfortabel zitten waar ik zit en leef ik kabbelend mijn leven uit, of wil ik iets meer voelen waarvoor ik eigenlijk op aarde ben? Aan jou de keus. 

Uit Liefdesroep:

Is het volgen van je liefdesroep niet een droom van ons allemaal? En zou het niet precies zo kunnen zijn dat als we deze liefdesroep volgen, het leven ons precies dat geeft wat we nodig hebben voor onze grootste vervulling? Dit geloof ik. Nee, dit wéét ik, met iedere cel van mijn lijf.

Als je trouw bent aan je eigen pad en naar buiten komt met jouw unieke geschenk, zul je ontdekken dat je gehoor vindt. Vanuit angst kun je ontrouw zijn aan jouw nieuw verworven geschenk, waardoor je gaat kijken waar de behoefte ligt van mensen om je heen en daaraan concessies doet. Je maakt bijvoorbeeld schilderijen op aanvraag voor anderen, maar volgt dan nog steeds niet je eigen creatieve stroom. Ze krijgen dan nog niet je werkelijke geschenk. Het vraagt vertrouwen om in je oude wereld terug te keren met je nieuwe potentieel. Mensen die jouw geschenk nodig hebben en waarderen komen vanzelf op je pad.

Ik moest heel wat overboord gooien zoals angsten, zekerheden en oude overtuigingen over mezelf en de wereld. Nu ik erop terugkijk denk ik: was ik er maar eerder aan begonnen, had ik maar meer vertrouwen gehad, had ik me maar niet door mijn angsten en onzekerheden laten leiden. Maar ‘als’ bestaat niet, er is alleen maar nu. Nu kan ik van top tot teen voelen hoezeer het de moeite waard is geweest en dat het alleen maar nog meer wordt als ik me blijf afstemmen op mijn hart. De reis van mijn liefdesroep heeft me zoveel vertrouwen gegeven in de onvoorwaardelijk steun en liefde van het universum, dat ik voortaan voor de ‘snelweg’ kies.

De wereld laten delen in onze talenten is de beste manier om verbondenheid te ervaren – BRENÉ BROWN –

Stil zijn is een belangrijke toegangspoort tot het hart. In stilte ontwikkel je je innerlijke zintuigen en leer je te luisteren naar de stem van je hart. Je wordt dan ontvankelijker voor je intuïtie.

Stilte helpt je om je persoonlijkheid te overstijgen en contact te maken met het veld van eenheid. In rust en stilte leren we het wezenlijke van het onwezenlijke onderscheiden

Wat het me boven alles heeft gebracht, is de ervaring dat als je luistert naar de roep van je ziel het leven je ten diepste ondersteunt om dit verlangen te verwezenlijken 

– Hannah Cuppen –

Met Liefdesroep zet Hannah Cuppen haar missie om mensen in het hart te raken vanuit een breder perspectief voort. Hierin nodigt zij mensen uit hun levensangst te overstijgen om vrij te worden de roep van hun hart te volgen voor hun hoogste levensvervulling. Ze doet dat niet alleen vanuit haar eigen bezieling, maar ook vanuit een stevig onderbouwd theoretisch kader.”