Boost je werk of je bedrijf met opstellingen.

De golven zijn de dagen
De dagen van het jaar
En het lijkt of zij vertellen
Hoe het ons vergaat

Maar de onderstroom
Die niemand ziet
Bepaalt de richting
Op elk gebied

Stef Bos

Je kent het vast. Je zwemt in zee en ineens voel je een koude stroom. Of je wordt meegezogen in een soort kolk. Bij oostenwind voert de onderstroom jou veilig landinwaarts. Bij westenwind duwt deze je juist verder weg de zee in.

Misschien zwem jij al te lang in de westenwind. Ben je constant bezig om tegen je natuurlijke stroom in te ploeteren. Een uitputtingsslag. Waarom doe je dat eigenlijk? Omdat de oppervlakte comfortabel is. Het kabbelt. Maar je merkt dat je geen meter verder komt. Je hebt een richting nodig. Focus.

Ben jij toe aan de volgende stap in je werk of je bedrijf?Jouw onderstroom weet precies de weg.

Die bepaalt de richting op elk gebied, dus ook die van jouw bedrijf of je baan. Maar: waar moet je het dan zoeken?

Een van de meest snelle en krachtige vormen om tot de kern te komen bij wat er stokt, is opstellingen. Letterlijk met beide voeten op de vloer als ondernemer of werknemer. Ter plekke wordt duidelijk wat je nodig hebt.

Je laat deze dag de planningen, tijdlijnen en grafieken los. Je geeft je brein een dagje rust. Je gaat werken met je lijf, letterlijk.

In zo’n gelijkgestemde groep zijn jouw vragen vaak universeel en herkenbaar. Je krijgt dus de hele dag input en ideeën. Je wisselt met elkaar uit en er ontstaan prachtige verbindingen.

Op deze dag krijg je zoveel aangereikt, je zult versteld staan. Je komt meteen tot de kern. Je hebt direct resultaat. Je kunt vanaf dit punt verder.

Durf jij jouw onderstroom te onderzoeken?

Deze dag is niet zweverig. Jij en je bedrijf of je loopbaan, daar gaat het om. Je mede-cursisten vertegenwoordigen je werk, je toekomst, je valkuilen, je verleden, je verlangen, je heden, je angst, je doel: wat jij kiest.

Wie zijn wij?

Ineke Geertsema
Ineke heeft een praktische, nuchtere aanpak. Haar vragen brengen je in no-time tot de kern. Zij beweegt moeiteloos mee en haar jarenlange ervaring voel je tot in je vezels.
Ineke heeft met haar partner Boudewijn Latitude-opleidingen groot gemaakt. Ineke weet als geen ander hoe het is om te worstelen met je baan, maar ook met je bedrijf. Zij heeft beide kanten meegemaakt. Zie www.latitudeopleidingen.nl

Marian Nissink
Is een geboren ondernemer. Heeft bedrijven opgezet, tot een succes gemaakt en daarna verkocht. Heeft haar makelaardij-carrière aan de wilgen gehangen om van haar grootste passies haar werk te maken: schrijven en ondernemen. Marian coacht ondernemers daar waar het wringt. Zij is tekstschrijver en ze geeft on- en offline schrijfcursussen en workshops. Ze coacht schrijvers met hun boek, blogs of verhalen.  In de winter geeft zij  retraites op Madeira, waar zij dan woont. Dit jaar is de Madeiraweek van 12 – 19 november 2019 (https://dealchemievanhetschrijven.nl/?p=631)

Zie verder https://dealchemievanhetleven.nl/2018/10/08/de-alchemie-van-het-ondernemen/

Wanneer: 19 september a.s. van 10 tot 17 uur.

Waar: De dag wordt bij Edanz in Groningen gehouden. 

We werken met maximaal acht deelnemers om de kwaliteit en persoonlijke aandacht te waarborgen.

Kosten: 89 euro ex btw. Dit is inclusief lunch, koffie en thee en zo.

Het boek ‘De alchemie van het ondernemen’ van Marian krijg je cadeau (www.dealchemievanhetondernemen.nl). Heb je vragen of wil je je opgeven? Stuur een mail naar ineke@latitudeopleidingen.nl of marian@dealchemievanhetleven.nl

Twee deelnemers schreven hun ervaring op:

Lees hier https://www.dehormoonqueen.nl/voor-even-iemand-anders/ het blog dat Margit Ceska schreef. Zij was deelnemer op 11 april

Hieronder lees je het verhaal van Karel de Vries, deelnemer op 23 mei.

Organisatieopstellingen. Wat doet zoiets met je?

Hieronder mijn eerste terugkoppeling op deze prachtige, indrukwekkende dag, waarin ik werd ondergedompeld in verhalen van anderen en ook die van mijzelf. Afgelopen donderdag was mijn dag. Ik voel me vrij. Dit stukje tekst ‘boy you’re gonna carry that weight a long time’ uit een liedje van The Beatles is tekenend voor waar ik mee te maken had. Nu -drie dagen laten bezinken- vertellen over het proces, met als conclusie: Alles heeft en vindt zijn plek.

De opstelling.

In wisselende rollen ben je toeschouwer, deelnemer of zelf. Leerzaam omdat je je ook bewust wordt van anderen, hun aandeel en het fenomeen dat de representant de energie aanneemt van de door jouw gekozen rol en plaats in de ruimte. Deze rollen kunnen verschillende vormen hebben. Die van je bedrijf. Of die van de essentie van je bedrijf. Van je werkgever, collega of wat dan ook. Of je doel, je verlangen, je belemmering: wat houdt je tegen? Allemaal gerelateerd aan je vraag.

De functie van de begeleiders Ineke en Marian is -door het stellen van vragen, of door de representant op een andere plek te zetten, of zelfs alleen maar om te draaien- de energie van de onderstroom anders te laten verlopen. Op deze manier wordt de vraag beantwoordt en komt er bijna altijd een onverwacht inzicht.

Voor mij was de startvraag wat mij belemmerde, omdat ik telkens voelde dat ik in mijn bedrijf werd ‘teruggetrokken’ bij het uitvoeren en opzetten van nieuwe ideeën en samenwerkingsverbanden. In mijn opstelling bleek dat er veel meer speelde. Ook de rol van mijn (groot)ouders, werkgevers, familie en mijn vervangende-partnerrol bleken van grote invloed. Door gebruik van representanten, gekleurde platen die personen voorstelden en een kist gevuld met zware objecten, werd mijn jarenlang volgehouden draagkracht in beeld gebracht. Dat werd met een ritueel gestopt. Het overgrote deel van die last behoorde niet aan mij toe. Het was de last van die anderen die ik jarenlang met me meedroeg, omdat ik dacht dat het ‘moest’, zo hoorde.

Nu, vandaag, voel ik een enorme ruimte in mijn borstkas, mijn hoofd en in de rest van mijn lijf. Ik ben iets kwijt, dat niet van mij bleek te zijn. Bevrijdend en energie gevend. Bruisend en borrelend komen nieuwe ideeën naar boven. Hoe ik mijn bedrijf, mijn leven nieuwe zin en betekenis kan geven. Vanuit mijzelf, niks opgedrongen door anderen. Ik voel me dankbaar en weet mijn plek, mijn plaats. Thuis, werkomgeving en in alles wat ik doe.

Karel de Vries, https://www.karma2coaching.nl en LinkedIn https://www.linkedin.com/in/kareldevries/